Будућност

О будућности сами одлучујете својим радом, учењем и понашањем
Ми смо ту да вам обезбедимо услове и поштујемо вашу личност
       
. Награда Међународног конкурса "Корени"2. Награда Међународног конкурса "Корени"

Средња школа "Свети Трифун" може се похвалити великим бројем награда са различитих такмичења, квизова и конкурса, захваљујући талентованим и креативним ученицима.

Ове године је, између осталог, узела учешће на конкурсу Православног дечјег часописа "Светосавско звонце" под називом "Корени", који је расписан у сарадњи са Српским одељењем међународног фонда јединства православних народа из Русије. Ђаци су још једном осветлали образ своје школе и професора освојивши другу награду за видео рад.

Изванредна предавања професора историје Драгише Стаменковића уз пратњу вероучитељице Вајке Величковић и ученице Марије Сталетовић која рецитовањем стихова Плаве гробнице Милутина Бојића никога није могла отавити равнодушним, одржана у марту 2017. године, подстакла су присутне да се посвете својим прецима. Поред теме страдалништва, преласка преко Албаније, тешких услова нашег народа и њиховог боравка на острву Крф у периоду Првог светског рата предавање је подразумевало и упознавање са пројектом "Стопама наших предака", оснивача Димитрија Стикића, које се реализује од 2012. године у оквиру часописа "Светосавско звонце" захваљујући ком најбољи ђаци и добитници прве награде конкурса добијају прилику да обиђу острво где се исписивала историја Србије.


Група ентузијастичних ученика, одушевљених идејом "Корена", одлучила је посветити се више истраживању прича својих дедова. Тако су дошли на идеју снимања петоминутног филма којим су испричали једну предивну причу о Жупским јунацима у циљу да поруче нешто веома важно - Никада не треба заборавити огњисте поред кога смо отхрањени, место одакле извиремо и нацију чије срце носимо у грудима,треба поштовати и поносити се прецима који су ради наше светлије будућности изгубили животе и уградили своје кости у темељ нове српске државе. Снимање је са собом носило велики изазов верног приказивања снажних личности и јаких прича обичних људи чија крв ври у нашим венама и нова искуства која су донела сузе и смех уз незаобилазно дружење. Сваки члан тима трудио се да одради свој део посла најбоље што може -од сценаристе преко сниматеља па до глумаца и реквизитера - добро уигран тим, међусобно су се допуњавали и помагали што је довело до тога да овај филм привуче велику пажњу професора и ђака и заслужи похвале од стране уреднице часописа "Светосавско звонце", госпође Радмиле Мисев, као и вође пројекта "Стопама наших предака" господина Димитрија Стикића. Показали су да се трудом и упорношћу може далеко стићи.


Посебно задовољство нам је поменути једну занимљивост, наиме, нашим ученицима помогао је и један ,,млади" господин, Вукашин Милинчић ,дека ауторке сценарија Анђеле Милинчић, који је одушевио својом спонтаношћу и стрпљењем. Овај гест био је посебан додатак тиму гимназијалаца који је после више дугих недеља ишчекивања резултата доживео изузетан успех у виду друге награде.

У петак, 8.септембра 2017.године, конкурс је завршен свечаном доделом награда најбољима која је уприличена у Руском дому у Београду одакле су се наши ученици вратили са широким осмесима, огромним бројем похвала, пуним рукама диплома као и главном наградом - лаптоп рачунаром. Свакако не треба заборавити да је наша школа и 2012. године освојила другу награду за музичко стваралаштво на тему "Ми смо њихови потомци" када су ђаци са својим професорима имали прилику да пођу стопама својих предака и посете острва Видо и Крф на којима су биле смештене институције српске државе од 1916 - 1918. године. Током тих дванаест дана,колико је трајало њихово наградно путовање сазнали су много о нашим храбрим прецима и њиховој голготи, али су и радили нешто што је много битније - обновили су први у низу споменика који су подигнути у част српских војника - споменик Дринске дивизије у Агиос Матеосу.

Оно што је заиста дивно и што нас све оставља без текста јесте да они не одустају. Жеља за успехом, њихов труд и упорност мотивишу и друге ученике да се посвете креативном стваралаштву. Са усхићењем говоре како желе да се усаврше, поново задиве својим радом и догодине донесу још већи успех својој школи.

Једно је сигурно - за овако младе и амбициозне људе граница не постоји. Надамо се да ће наредне године испунити своје жеље.

2. Награда Међународног конкурса "Корени"