Будућност

О будућности сами одлучујете својим радом, учењем и понашањем
Ми смо ту да вам обезбедимо услове и поштујемо вашу личност
       
Школа је основана . годинеСтопама наших предака

     У марту 2017. године, у амфитеатру Средње школе ,,Свети Трифун“ са домом ученика, одржано је више предавања поводом пројекта ,,Стопама наших предака“,идејног творца господина Димитрија Стикића у оквиру "Светосавског звонца".
     Организатор и реализатор предавања, проф. историје Драгиша Стаменковић, заједно са вероучитељицом Вајком Величковић и проф. српског језика Снежаном Арсић,окупио је више стотина ученика и колега, који су имали несвакидашњу прилику да у једном часу виде корелацију историје, веронауке и књижевности.
     Ово је била сјајна прилика да ученици који из књижевности обрађују песму Милутина Бојића ,,Плава гробница“, али и они који ће се тек сусрести са њом, чују више о историји српског народа,голготи коју је прошао и боравку на Крфу.Песма ,,Плава гробница“ постоји да нас подсети, да се не заборави, да су ,,тамо далеко“ српски војници , зарад наше данашње слободе, дали своје животе. Слике величанственог острва, деце упошљене рестаурацијом обележја наших војника ,као и оне настале у време самог рата смењивале су се на платну иза предавача који већ годинама у назад уз пројекат "Стопама наших предака" упознаје ове вредне младе људе са њиховим дедовима као и са свим оним што су награђени ученици могли видети на овом прелепом путовању.


      Предавању поводом пројекта ,,Стопама наших предака“, присуствовао је и директор школе Бранко Рајчић , који се обратио присутнима и дао безрезервну подршку ученицима и будућим учесницима конкурса "Светосавског звонца".
     О часопису "Светосавско звонце", православљу, јединству нама као породици, њиховом традиционалном конкурсу, учешћу наше школе, освојеној другој награди и путовању на Крф, говорила је вероучитељица Вајка Величковић. Захваљујући њој, данас говоримо о пројекту ,,Стопама наших предака“. С Божјом вољом и допуштењем, покренула је идеју учешћа на конкурсу Светосавског звонца. На прави начин, као што и уме сваки добар вероучитељ, истицала је значај заједништва, вере, слоге, јединства и љубави.

      Волели бисмо да напоменемо и један догађај који пуним правом можемо ословити са "мало чудо".
      Наиме, у току недеље предавања о Крфу, нашој историји и пројекту "Светосавског звонца" у цркву "СВИХ СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА ,ПРОСВЕТИТЕЉА И УЧИТЕЉА", у Александровцу ,из Хиландара пренет је део моштију Светог Спиридона, заштитника града Крфа.Папуча са утканим моштима овог значајног Свеца ,својим благим мирисом уливала је веру у срца ,док се у тишини црквених зидова могло чути шапутање молитве.
      Можда се није случајно догодило, да у исто време спознамо и световну и духовну историју –али то је на вама да одлучите! .
      Указати на значај овог светог места и поклонити се прецима-не заборавити и бити заједно, је основни циљ и мисија свих нас.
Ако смо овом приликом бар мало пробудили свест ових младих људи, ако смо уочили једну нову,јачу искру у њиховим очима-успели смо -они неће заборавити!
      Серијал предавања је и позив за учешће на конкурсу Светосавског звонца, а тема ове школске године је ,,Корени“. (Првонаграђени учесници овог конкурса ће опет ,,Стопама наших предака“ на острво Крф и незаборавно дружење са Крфљанима, вршњацима, професорима и Светосавским звонцем.

проф. српског језика и књижевности
Снежана Арсић

За Србију и слободу


      „За Србију и слободу“ назив је концерта одржаног 19. октобра 2018. године ,пред пуном двораном публике, културног центра општине Палилула, а посвећеног стогодишњици завршетка Великог рата, као и враћању ћирилице koja даје живот нашем српском духу. Концерт је одржан под покровитељством удружења за очување ћирилице „Добрица Ерић“.У програму су учествовали савесни чувари традиције и културе српског народа Љубомир Љуба Манасијевић и пријатељи: ансамбл Србија, Мирољуб Тодоровић солиста народног оркестра РТС-а, прва фрула Србије Милинко Ивановић, КУД Батајница, певачко друштво Преображење, пуковник Мића Живојиновић, ,народни гуслар Бошко Вујачић, Дејан Лазаревић са песмом Видовдан на Виду,ансамбл Сербија . На позив организатора у програму су учествовали проф историје наше школе Драгиша Стаменковић, бивша ученица Марија Сталетовић и Вук Џамић ученик ОШ Аца Алексић који су 2018.г били део пројекта "Стопама наших предака" . .
      Топло, дирљиво и духовно вече, уз понос што припадамо српском роду, емоције публике и извођача су се смењивале са сваким наредним наступом. Како многи из публике,након концерта рекоше,централни гости концерта беху управо учесници пројекта "Стопама наишх предака" својом малом драмом о најмлађем подофициру Првог светског рата, детету Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије, Момчилу Гаврићу заокруженом песмом Милутина Бојића „Плава гробница“.
      Последња тачка беше свима позната песма „Тамо далеко“, уз себе је окупила не само све учеснике већ и публику која је, уставши са својих места, сузних очију певала присећајући се својих храбрих предака.
      Наша школа је, на поклон, у знак захвалности и поштовања од организатора концерта добила пригодну књигу.

Проф историје
Драгиша Стаменковић


Видео са предавања

2. Награда Међународног конкурса "Корени"

Светосавско звонце, 50. рођендан